MITÄ ON TAEKWON-DO

ITF Taekwon-Do on korealainen itsepuolustuslaji, joka lukeutuu maailman suosituimpiin kamppailulajeihin. Lajin kehittäjä ja isä on korealainen Kenraali Choi Hong Hi, joka muodosti Taekwon-Don vanhojen korealaisten taistelulajien kuten Taek Kyonin, sekä Karaten pohjalta.


Taekwon-Do tunnetaan parhaiten lukuisista potkutekniikoistaan mutta monipuolisena kamppailulajina sen oppeihin kuuluu lisäksi paljon käsin tehtäviä lyöntejä, iskuja ja otteita.


ITF eli International Taekwon-Do Federation on kansainvälinen liitto, joka edustaa Taekwon-Don perinteistä tyylisuuntaa. ITF-Taekwon-Do-liittoja on maailmalla tosin (ainakin) kolme. Kansallinen Suomen ITF-liittomme eli SITF kuuluu niistä suurimpaan, jonka puheenjohtaja on Suurmestari Paul Weiler. SITF on lisäksi eurooppalaisen AETF-liiton jäsen.

 

MITÄ TAEKWON-DOSSA HARJOITELLAAN​

LIIKESARJAT


Liikesarja on sarja puolustus- ja hyökkäystekniikoita yhtä tai useampaa kuvitteellista vihollista vastaan. Taekwon-Dossa on 24 liikesarjaa. Lukumäärä edustaa yhtä vuorokautta ja tavallaan myös ihmisen koko elämää, kuten Kenraali Choi Hong Hi kuvaili. Liikesarjat on pääosin nimetty merkittävien korealaisten henkilöiden tai historiallisten tapahtumien mukaan ja niinpä niiden sisältämät tekniikat, liikkeiden lukumäärät ja liikesarjan diagrammi viittaavat edustamaansa hahmoon tai tapahtumaan.
Taekwon-Don ydin on juuri liikesarjoissa, tai perustekniikoissa joista liikesarjat koostuvat, sillä vasta liikesarjoja katsellessa Taekwon-Don monipuolisuus paljastuu. Vyöarvo kerrallaan harjoittelijat tulevat oppimaan paitsi lukuisia tapoja käyttää vartalon eri osia hyökätessä ja torjuessa, myös minkälaisiin kohteisiin vastustajan kehossa sopii mikäkin hyökkäys ja puolustus. Liikesarjat onkin alunperin kehitetty juuri eri taistelutilanteiden käytännön harjoitteluun. Vaikka hyvin suoritettu liikesarja onkin kaunista katsottavaa, tulisi harjoittelijan pitää aina mielessä että liikkeiden todellinen tarkoitus on olla tehokkaita pikemminkin kuin esteettisesti miellyttäviä.




OTTELU


ITF-tyylin ottelu on vauhdikasta ja jännittävää katsottavaa, ja siinä käytetään hyvin tähdättyjä ja hallittuja potkuja ja lyöntejä vastustajaa vastaan. Kilpailussa ottelun voittaa enemmän pisteitä saanut ottelija, ja pisteitä annetaan tarkoista, hallituista ja hyvällä tekniikalla suoritetuista iskuista päähän ja vartaloon. Hyökkäykset on kielletty vartalon ja pään taakse sekä jalkoihin. Loukkaantumisten välttämiseksi ottelijoilla on kypärät, hammassuojat, säärisuojat, hanskat, jalkasuojat sekä miehillä alasuojat. Ottelussa lisäksi noudatetaan kevyttä kontaktia, eli liian kovista iskuista rangaistaan pistevähennyksin tai jopa ottelijan hylkäämisellä.




MURSKAUS


Taekwon-Don tekniikoiden oikea suoritustapa ja ahkera harjoittelu opettavat harjoittelijan tuottamaan todella paljon voimaa kehollaan. Tällaisia voimia ei Taekwon-Dossa käytetä toista ihmistä vastaan, sillä ne aiheuttaisivat vakavia loukkaantumisia. Taistelajien harjoittelijat ovat kuitenkin kautta aikojen tahtoneet mitata voimiaan joten jotakin täytyi keksiä. He alkoivatkin testata tekniikoitaan puihin, lautoihin ja kattotiiliin. Nykyään harjoittelijat testaavat voimiaan puu- tai muovilautoihin. Muovilaudat ovat käteviä harjoitusvälineitä, koska ne ovat koottavia ja uudelleen murskattavia, ja niitä löytyy eri vahvuisina. Ennen tekniikoiden kokeilua koviin lautoihin Taekwon-Do-oppilaan täytyy hallita kehonsa sekä suoritustekniikka hyvin, ja lisäksi tuntea voimantuoton perusteita. Pienillekin harrastajillle on tarjolla pehmustettuja, kevyitä muovilautoja, joihin omien voimien kokeilu on hauskaa ja turvallista. Lautojen rikkomisessa voidaan käyttää lähes mitä vain perustekniikoita, mutta yleisimpiä ja voimakkaimpia tekniikoita ovat lyönti eteen nyrkillä, kämmensyrjän isku sivulle, kiertopotku päkiällä sekä sivupotku jalan ulkosyrjällä. Vuosikausien harjoittelun myötä karaistuneimmat mustat vyöt voivat muskata lautoja jopa sormenpäillään.




HYPPYPOTKUT


Hyppypotkut ovat ilmassa tehtyjä potkuja joko ilmaan tai vaihtoehtoisesti potkumaaliin, ja ne yritetään tehdä mahdollisimman korkealle tai pitkälle. Hyppypotkut kehittävät harjoittelijan tasapainoa, koordinaatiota, lihaskuntoa sekä ajoitusta. Hyppypotkut ovat tehokkaita esteiden yli hyppäämisessä tai korkealla olevien kohteiden potkaisemiseen. Hyppypotkuja voidaan suorittaa joko yhdellä jalalla, tai samanaikaisesti molemmilla. Riippuen harjoittelijan taidoista, voidaan potkuja suorittaa eri suuntiin samanaikaisesti, tai yhdistää monia eri potkuja ilmassa ollessa.




KILPAILUT


Taekwon-Do-kilpailuissa osa-alueita ovat liikesarjat, vapaa ottelu, näytösottelu, voimamurskaus sekä erikoistekniikat eli hyppypotkut. Kaikissa osa-alueissa näytösottelua lukuunottamatta voidaan käydä yksilökilpailujen lisäksi myös joukkuekilpailut.